” Tu eşti în vară, eu sunt în vară. În vară pornită către sfârşit, pe muche-amândoi la cumpăna apelor.” Lucian Blaga
joi, 30 septembrie 2010
Aştept cu naivitate o minune care nu mai vine, dar eu o aştept iraţional, condusă de o voce lăuntrică insistentă şi nerealistă ca mine. Şi dacă-ntr-o zi... viaţa s-ar schimba în minune? Şi dacă...? Ce simplu e, de fapt!!!
Vorbe bune la telefon cu Mona, veşti bune, în sfârşit, de la ea, de la Anca, de la toţi. Veşti bune de la prietenii sufletului meu- cele cinci colţuri de stea ale vieţii mele de-acum, cele cinci degete ale mâinii mele drepte cu care scriu, cu care mă închin, cu care îi mângâi şi cu care îi număr la infinit în inima mea.
Mă bucur de bucuriile lor, de starea de normalitate pe care-o trăiesc şi eu prin ei. Simt căldura inimilor lor bătând alături de zâmbetele mele. Luptăm să nu ne înstrăinăm, cu fiecare telefon pe care-l dăm sau îl primim, cu fiecare gând pe care-l avem unul pentru altul zi de zi. Familia noastră între care se ţes legături nevăzute, altfel decât cele de sânge, din fire nevăzute de gând, de emoţie, de grijă, de atenţie, de suflet, în definitiv. Sfidăm egoismul.
marți, 28 septembrie 2010

Maimuţica lui Coco zâmbeşte strâmb dintr-un colţ. Are o inimioară din lemn prinsă de gât, ca o promisiune prea grea de purtat şi dus la îndeplinire. Niciodată n-am înţeles de ce-i plac maimuţele. Poate pentru că nici ele nu-şi ţin niciun fel de promisiune... asta , dacă nu cumva sunt chiar mai demne decât noi, în virtutea deplinei lor libertăţi şi nu fac niciodată promisiuni...
De ce vând oamenii iluzia unor promisiuni pe care ştiu dinainte că nu le vor duce la îndeplinire niciodată? De ce, de ce.... seria întrebărilor fără răspuns nu opreşte tic-tac-ul înţepător al inimii, care nu se-nvaţă minte şi uită mereu ceea ce-a promis cu câteva clipe în urmă...
luni, 27 septembrie 2010
septembrie, luni
sâmbătă, 25 septembrie 2010
Tic-tac...

vineri, 17 septembrie 2010
cu drag , de prieteni...

miercuri, 15 septembrie 2010

Zi cu soare, cu multe de făcut, cu vorbe bune cu Ana, cu facturi, eşarfe albastre şi cărţi… Toamnă frumoasă prin oraşul năpădit de şcolari, în uniforme noi, cărând în spate ghiozdane ce se vor umplute de povara caietelor de teme… Mere roşii cumpărate de la taraba din colţ, autobuze şi bolero galben, dor de linişte după o noapte cu vise hidoase, amintiri ale unor amărăciuni pe care le retrăieşti odată cu primele zile de toamnă… Tocurile poartă paşi visători printre oameni grăbiţi, spre casă… Acasă e prea rece, soarele nu e destul în bucătărie, pe holuri, pe nicăieri.
Google translate te ajută să-i spui un cuvânt bun unei prietene din Kenia, care se plânge că-i prea cald la ei… Dor de vară, de soare mult şi străzi încinse, de miros de tei şi de libertate azi, când ai viaţa cu program, printre zâmbete şi îmbrăţisări de copii, bibliografii obligatorii, teme pentru studii de caz , manuale şi scheme de recapitulare…
Afară, în colţul străzii, întoarce maşina de îngheţată, în sunetele muzicii mecanice, amintind de păpuşi şi circ…
Cartea te aşteaptă, mama nu-ţi răspunde la telefon, te gândeşti să profiţi de ultimele zile privilegiate, cu soare blând prin fereastră… Cineva o bârfeşte pe Teo pe un site aberant, fără să se semneze, desigur, şi te doare, că o iubeşti… Cineva ţi-a spus că e bine şi dacă te urăsc oamenii, înseamnă că eşti important… ce filozofie!!! Idiot, n-ajută la nimic! Vrei doar să fie soare şi să uiţi de răutatea din jur!
După ce-l citeşti pe Mircea Nedelciu descoperi că te poate surprinde, că e proaspăt şi complex, că scrie cu umor inteligent, că sorbi paginile cu delectare adevărată, pe care n-ai mai incercat-o din adolescenţă. Metafora e subtilă şi transpare printre umbrele prozaismului, autorul e sensibil şi rafinat, erudit într-un sens care-ţi place, fără preţiozităţi nesuferite şi snoabe ale atâtor nume mari contemporane, vehiculate ca pe un stindard de semidocţi cu pretenţii de intelectuali. Recent, te-ai aflat într-o poziţie de spectator al unor orgolii ce ascund sărăcăciosul unor scoarţe cerebrale fără prea multe denivelări. Te-a obosit fără măsură şi te-a făcut să-ţi pui intrebări despre toate şi toţi... şi, cel mai trist, despre tine... Azi bucuria şi starea aceea de bine pe care ţi-o dă o carte bună te luminează pe dinăuntru şi te face să uiţi de toate cele ale trăirii într-o lume mică, plină cu prea mulţi oameni mici...
joi, 9 septembrie 2010

Redevii, subit, copil în faţa unei surprize dulci, în învelitoare strălucitoare, cu ochi umezi şi rotunzi, cu obrajii ardenţi şi îmbujoraţi de nerăbdarea descoperirii minunii ascunse, care-ţi pune lumea la picioarele tale micuţe, cu ciorăpei albi şi pantofiori cu funde de lac...
De-o vreme - cam lungă, bate-o vina!- veştile bune sunt aşa de rare, încât şi bucuriile-s mai sărăcăcioase şi mai şubrede, de parcă, odată cu vremea poveştilor, s-a dus şi toată bunătatea şi tot optimismul lumii. Poate de aceea ne bucurăm mai mult şi mai intens de fleacuri sau de normalitatea atât de rară într-o lume din ce în ce mai anormală.
O veste bună aduce cu sine şi speranţa că lucrurile reîncep a avea sens sau şi-l găsesc, în cele din urmă, pe cel adevărat şi rătăcit într-o mare de dezamăgiri.
O veste bună e ca un far: luminează depărtările visărilor neţărmurite, călăuzeşte pânzele corăbiilor de gânduri spre liman liniştit, dă încredere şi alungă însingurarea în care ne-nvăluim ca într-un scut, în aceste timpuri înviforate de amară şi deziluzionantă contemporaneitate.
O veste bună te întoarce - a câta oară? - la Dumnezeul nădejdii, la atitudinea păstrată într-un cotlon de suflet pentru zile de adevărată sărbătoare: "Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!"
O veste bună într-un conglomerat de zvonuri cu iz de politichie de şi mai puţin de doi bănuţi e o eliberare de frustrările acumulate în nevoinţele adaptării la un soi de existenţă desprinsă, parcă, din mascarada teatrului absurd.
O veste bună e ca picătura de ploaie ce cade peste un tărâm sufletesc ars de setea unei vieţi frumoase, ca-n basmele cu care ne-au deprins bunici albe şi taţi osteniţi, cu răbdare nesfârşită şi zâmbet în colţul buzelor pentru isprăvi năstruşnice...
O veste bună te face să-ţi ridici fruntea, să-ţi îndrepţi coloana pe care se chircesc, printre vertebre, invizibile, dar atât de grele poveri de "om mare"( a se citi matur, cică!!!) şi să-ţi spui ca Iona, sorescianul şi atât de omenescul Iona: "dar nu mă las, plec din nou! răzbim noi, cumva, la lumină!"
Fie!
miercuri, 8 septembrie 2010
De ceva timp îl visez, venind de undeva, de la câmp sau de foarte departe, după o lungă şi obscură absenţă, vorbindu-mi blând şi cu tristeţea pe care i-o ştiam atât de bine. Îmi povesteşte câte ceva, îmi face daruri şi eu ştiu, dimineaţa când lumina zilei îl îndepărtează din nou odată cu visul, că nu sunt singură... Simt în inima mea că pe toate le ştie de acolo de unde e şi îi simt bunătatea şi de dincolo de vieţuirea asta efemeră, ca-ntotdeauna.
În septembrie, când aerul e cald de parfumul strugurilor din faţa casei noastre, când începe şcoala, când pe mama o simt din ce în ce mai temătoare şi mai singură, când mi-amintesc zgomotele familiare ale normalităţii copilăriei mele, în septembrie mi-e dor mereu de omul bun şi enigmatic care-a fost tatăl meu.
marți, 7 septembrie 2010
suflete, bun la toate....
sâmbătă, 4 septembrie 2010

vineri, 3 septembrie 2010
reîntoarcere la verde

„Vitrion, Năică!”
Vitriolul este vechiul nume al acidului sulfuric, cunoscut încă de pe vremea învățatului teolog și filosof, preocupat în egală măsură ș...

-
Toamnă hâdă, vânt rece răvăşindu-mi părul, stropi de ploaie rece înlăcrimând obrazul, realitate pe care-o percep din ce în ce mai aprig, ma...
-
Zi frumoasă. Cu soare, cu multe de făcut, cu zâmbete de copii, din nou. Gândul repetă , mereu, obsedant, ca o placă de patefon zgâriată, ace...
-
Nu ştiu nimic despre multe, încă privesc realităţile vieţii laice cu ochi de copil, încă trebuie să aflu despre ele trăind. N-am citit destu...